I vår serie "Fyra snabba" intervjuas spännande aktörer inom besöksnäringen om tiden under pandemin.

Först ut är Peder Smith, VD och medgrundare till Bockholmengruppen, som berättar om vad gästerna kan förvänta sig framöver.

Vilken blev den största omställningen för er när pandemin började och vad har ni lärt er mest av krisen?

Tydligast var den drastiska minskningen av gäster. Jag och min kompanjon Mathias var i Sälen på en affärsresa när allt började dra igång. Under de första 4-5 dagarna minskade omsättningen med 70%.

Vi hade dagliga möten där vi fick fatta snabba beslut. Vi var bland annat snabba med att gå ut till vår personal om att vi inte ville stänga någon resturang, varsla eller behöva avskeda någon men att vi då behövde deras hjälp. Vi fick ett fint stöd av vår personal. Sen kom stödpaketet från regeringen. Vi kunde då permittera vår personal och vi har lyckats hålla alla våra nio krogar öppna.

Hur tror ni att pandemin har påverkat vad gästerna vill göra och uppleva?

Jag tror både personligen och företagsmässigt att det inte kommer att förändras så mycket. Om vi tittar tillbaka har inte vårt beteende förändras vid tidigare kriser. Det kommer kanske att dröja innan vi är tillbaka i det normala, men om det tar 1 månad eller 1 år det får tiden utvisa.

Dock kan ju de ekonomiska följderna påverka om vi går in i en lågkonjunktur. Vårt koncept är ju dock kvarterskrogar med många stamgäster, som har stöttat oss i denna kris och vi har upplevt en förhållandevis liten påverkan under tidigare lågkonjunkturer.

Sen har pandemin också bidragit till att många har arbetat hemma och fått upp ögonen för detta. Det i sig kan innebära att folk inte befinner sig på samma geografiska platser som tidigare, det kan bli en negativ respektive positiv effekt för vissa av våra krogar.

Pandemin har ju drivit fram många kreativa förändringar i många olika branscher. Hur har ni fått tänka nytt?

Under Corona blev alla helt plötsligt ja-sägare och ville testa nya saker. Vi har varit tvungna att titta på nya lösningar för personal och nya intäktskanaler. Vi fick bla en förfrågan från OKQ8 om ett samarbete. De ville paketera krogkonceptet på ett sätt som fungerar hos dem. Vi levererar nu mat från vår krog Meatballs for the people till några av deras bensinstationer.

Vi har använt den här tiden till att utveckla våra menyer och öppettider anpassa dessa till den här situationen. Vi ville locka in kunderna med ännu bättre mat till bättre priser. Vi frågade oss, vad vill våra gäster ha? Vi fokuserade på klassiska rätter som till exempel Wallenbergare och meddelade vår personal att skippa kostnadstänket när det handlade om att göra dessa rätter. Det viktigaste är kvaliteten och inte kvantiteten, så vi har till exempel inte haft erbjudanden som 2 för 1.

Viktigaste är att tänka utifrån gästernas perspektiv. Det är alltid viktigt, men när det är full fart är det lätt att man tappar detaljtänket ibland. Nu har vi fått tid att vässa till det vi redan gör och kan ytterligare. Det är det viktigaste vi tar med oss ur den här krisen, att alltid fokusera och vara på tårna.

Nybrogatan 38

Hur ser era planer ut för sommaren/hösten? Vad kan gästerna förvänta sig?

Den här typen av kriser om man tar sig igenom dem blir man starkare, mer sammansvetsade som team. Klara vi av detta tillsammans klarar vi allt. Lite klyschigt, men det är sant.

Även under Corona fortsätter vi blicka framåt och inte gräver ner oss. Vi fortsätter att se över alla möjligheter och att se till att när allt rullar igång igen att vi är bättre än vad vi var. 2021 kommer bli ett spännande år med öppnandet av Hötorget Kvarterskrog och Takbar.

Vi kommer inte stänga några av våra krogar, vi kommer fortsätter att finnas där och leverera. Vi kommer fortsätta att vara allas vardagsrum. Det är det man skall förvänta sig av oss!