I vår serie "Fyra snabba" intervjuas spännande aktörer inom besöksnäringen om tiden under pandemin.

F&B-managern Alexander Alkesten berättar om höstens koncept på NOFO Hotel.

Vilken blev den största omställningen för er när pandemin började och vad har ni lärt er mest av krisen?  

Det första som vi gjorde, som även var bland de tuffaste besluten, var att börja permittera all personal. Det var svårt att fatta välgrundade beslut då man aldrig visste vad som gällde från dag till dag. När situationen var som värst kunde ett direktiv från myndigheterna ersättas med ett annat dagen efter. Besluten fick således ändras från dag till dag vilket ledde till att man fick ta många snabba beslut. Det har varit otroligt tufft både fysiskt och psykiskt att gå igenom den här processen.

Det som vi verkligen tar med oss i efterhand är att trots att det var helt tomt och stämningen var i botten såg vi lösningar istället för problem. Känner till många branschkollegor som snarare fokuserade på problemen och var redo att kasta in handduken. Ser man istället möjligheter så kan man ta sig ur även de värsta situationerna. Hur löser vi detta? Vad kan vi göra? Det tankesättet räddade oss.

Hur tror ni att pandemin har påverkat vad gästerna vill göra och uppleva?

Det som är min synpunkt är att människor ändrar sitt betende till viss del. Genom att hålla avstånd, tvätta händerna och försöka hålla sig trygga. Sen kommer folk alltid behöva och vilja ha stimulans, få intryck och träffa nära och kära.

Eftersom vi har det så bra i Sverige så står stimulansen högt på behovslistan. Det i kombination med att man inte kan åka iväg någonstans leder till att människor börjar utforska vad som finns på hemmaplan. Det är en av förklaringarna till varför vi har ett så högre tryck i restaurangen. Folk har också mer pengar att spendera då de pengar som skulle lagts utomlands hamnar istället här hemma i Sverige.

Våra gäster är högst medvetna om situationen och många har ringt och frågat om till exempel våra avstånd mellan borden. Vi har självklart följt alla regler och restriktioner så även de som kom till oss när det var som värst kände sig trygga. Vi har också fördelen att ha många små rum och kunnat sprida ut gästerna väl.

NOFO BAR

Pandemin har ju drivit fram många kreativa förändringar i många olika branscher. Hur har ni fått tänka nytt?

Många branschkollegor har för dem hittat på nya saker som till exempel take away som varit det vanligaste. Det var mycket som var på tapeten i början även för oss. Vi diskuterade att hotellrummen skulle få vara en del av restaurangen och att folk skulle kunna äta där. Dock är vi ett litet ställe och en liten organisation så vi tog tidigt ett beslut där vi sa det som får bli vår nisch är att vi inte förändrar någonting.

Folk kommer hit och det är precis som innan pandemin, bortsett från mindre platser och så vidare. Vi valde att istället fokusera på det som vi är bäst på - god mat, hög service och en personlig känsla. Sen är det så att de flesta stora förändringar kräver kapital och var det något den här pandemin inte förde med sig så var det kapital.

Hur ser era planer ut för hösten? Vad kan gästerna förvänta sig?

Vi kommer att fortsätta att utveckla vårt koncept. Våra gäster skall veta att de alltid får det personliga, hög servicen och bra mat hur länge än detta håller på. Alla skall kunna komma till oss och känna sig trygga och omhändertagna.

Det jag ser mest fram emot är att en favorit från förra året kommer tillbaka - konceptet “Christmas from around the World” som startar nu i oktober. Här har vi plockar in maträtter från olika delar av världen som vi tolkar. Favoriterna från förra året behåller vi men det kommer också in nya spännande element.