I vår serie "Fyra snabba" intervjuas spännande aktörer inom besöksnäringen om tiden under pandemin.

ICA:s nya restaurangsatsning öppnade under pandemin. Krögaren Mats Bergvall berättar om trender som fick styra ICANDERs som koncept.

Vilken blev den största utmaningen/omställningen för er när pandemin började och vad har ni lärt er mest av krisen?  

Vi öppnade under Corona och fick direkt förhålla oss till de nya reglerna som att hålla avstånd. Corona har också medfört att gästernas beteende är annorlunda idag. Folk undviker trängsel i allt större grad vilket gör att fler kommer innan eller efter rusningen.

Vår ursprungliga idé var att ha lunch- och brunchbufféer. Nu får folk istället säga vad de vill ha och hämta sin mat vid baren. Det är något som kan vara utmanande när det är mycket folk men det har gått väldigt bra.

Vi har också våra måltidslösningar men vi har varit lite avvaktande med dem av respekt för andra i branschen som haft det väldigt tufft. Vi ägs ju av ICA så vi har valt att fokusera på andra delar under starten. Trots situationen vi startade i skulle jag säga att de förändringar som vi behövt göra ändå lett till något positivt för oss.

Hur tror du att pandemin har påverkat vad gästerna vill göra och uppleva?

Det har varit en tid av torka på intryck. Många söker efter upplevelser och att ha mer kvalitetstid med varandra. Framför allt har  synen på lunchen förändras. Tidigare handlade det om att gå ut och få i sig mat för att sedan gå tillbaka till kontoret. Eftersom många jobbar hemifrån ser man lunchen snarare som ett tillfälle att mötas och umgås. Helt enkelt utnyttjar man tiden på ett annat sätt än förr.

Hemmakontoret är krävande på sitt sätt och många kommer till oss för att få ett miljöombyte. Man ser tydligt att människor utforskar nya stället att jobba ifrån och att mötas på.

ICANDERs i Mood-gallerian

Pandemin har ju drivit fram många kreativa förändringar i många olika branscher. Hur har ni fått tänka nytt?

Vi tog fram en app för att gästerna ska kunna göra beställningar för avhämtning och för servering vid borden, även om det bara handlar om att köpa en öl. Det är förvisso tråkigt på sitt sätt då de personliga mötena försvinner. En positiv effekt är att  vi har frigjort mer personal som kan vara med och förhöja upplevelsen i restaurangen på andra sätt.

Hur ser era planer ut för hösten? Vad kan gästerna förvänta sig?

Nu har folk börjat komma ut igen och vi kan börja satsa på att växla upp till hösten. Fokus kommer att läggas på lunchen och fikat från bageriet. Från och med vecka 36 kickar vi igång AW onsdag till fredag och har sena sittningar onsdagar till lördagar. Till detta kommer vi också få besök av ett jazzband som förhöjer stämningen. Lördagar och söndagar kommer vi även att erbjuda brunch.