Musik är en långsiktig investering med möjlighet till direkt avkastning. När du bokar artister är det viktigt att sätta tydliga förväntningar och mål för att få valuta för pengarna.

Nedan följer några av fördelarna som du använder dig av liveartister och DJ:s, men även några av de saker du bör ha i beaktning för att skapa framgångsrika evenemang.

Artister som marknadsföringskanal

Artister är naturliga varumärkesbyggare som jobbar aktivt med att bygga upp sin fanbase, både musikaliskt och på sociala medier. Även mindre etablerade artister kan vara mikroinfluerare och får högt engagemang från sina följare.

Artister är måna om att berätta för sina följare om kommande spelningar och de varumärken som de samarbetar med. Genom att engagera sina följare kan artister bidra till att skapa en buzz bortom anläggningens egna kanaler.

Du som planerar event med musik kan välja er positionering genom att välja rätt typ av akt. Du kan exempelvis välja att förknippa ditt varumärke med mer väletablerade artister för att nå ut brett. Eller istället välja mindre etablerade artister för att på så vis positioneras mer nischat och avskalat och inte sällan mer genuint. Båda alternativen kommer med fördelar, men det gäller att analysera den egna verksamhetens behov.

Välj rätt musik för dina gäster

Den profileringen som du väljer skapar en marknadsföringsplattform som bjuder in gäster som du vill nå ut till.

Alla generationer har sin typ av föredragna smak av musik. Ett generellt tips är att spela den typ av musik som var populär under publikens ungdom.

Genrer som soul, funk och disco har traditionellt förknippats med en äldre målgrupp. Dessa genrer har gjort en comeback och uppskattas idag av både äldre och yngre. För att vara relevant för en äldre målgrupp behöver artistens repertoar anpassas och där kan covers från specifika musikepoker spela en viktig roll. Den här gruppen spenderar mer pengar på fritidsaktiviteter än någon annan åldersgrupp. Att skapa en trevlig och genuin stämning är A och O.

För att nå ut till yngre målgrupper behöver man ta större hänsyn till den generella upplevelsen där både val av artist, stämning och lokalen spelar roll. Denna målgrupp är mer varumärkeskänslig, men till skillnad från den äldre generationen uppskattar yngre att interagera med varumärken med hjälp av musik. För dig som planerar musik för att nå ut till en yngre målgrupp är det viktigt att välja artister som andas ditt varumärke.

Skapa rätt atmosfär

Genom att anpassa tempot på musiken kan du påverka gästernas vistelse så att de får bästa möjliga upplevelse och du får bättre förutsättningar för att ta få in fler mat- och dryckesgäster.

Döda timmar

De döda timmarna mellan måltiderna är en outforskad guldgruva. Gästerna som finns på plats då brukar oftast göra mindre beställningar och springa iväg till nästa ställe lika fort. I traditionell marknadsföring sägs det att det är mycket dyrare att dra in nya kunder än att behålla gamla. Samma princip appliceras här. Genom att skapa intressanta och levande sammanhang bjuder du in de spontana gästerna till att stanna kvar och fortsätta dagen eller kvällen hos dig. En duktig DJ som kan läsa av stämningen och är lyhörd till gästernas sinnesstämning kan vara avgörande för huruvida gästerna stannar kvar.

Middagstid

Under middagstid är det fördelaktigt att försöka hålla ljudvolymen och tempot nere och aptiten uppe. På så sätt känner sig gästen välkommen att avsluta middagen med både dessert och drinkar. Huruvida gästerna känner sig bekväma under middagen är avgörande för om de vill stanna kvar även efter middagen.

Efter middagen

Efter att du stängt köket är baren din bästa vän. För att få gästerna att komma upp i varv efter middagen kan du skruva upp volymen och tempot. Pulsen från musiken drar till sig människor som inget annat. Det låter dig "rusa ut" kunder ut från deras bord utan att få dem att känna sig ovälkomna. Du behöver inte berätta för dem att du behöver bordet till andra gäster utan förlitar dig på att deras interna klocka säger att de har spenderat för mycket tid på att äta och dricka och det är dags för något nytt.

Få ut det mesta av mätningarna

Att mäta KPI:er före och efter din musiksatsning är en viktig process för att se om du når de resultat du hade förväntat dig. En rimlig förväntning är att gästerna blir fler och/eller stannar längre. Du kan mäta effekten av din investering genom att kolla på barkassan under de specifika timmarna och jämföra den med en annan period. Om ditt mål är att nå ut till fler gäster är räckvidd och gästernas interaktion med ditt varumärke i sociala medier en bra måttstock.

Att jobba proaktivt och resultatdrivet kommer bli allt viktigare framöver, inte minst på grund av pandemins effekt på hur verksamheter drivs och överlever. Efterfrågan på musik väntas vara hög under det kommande året. Det är nu du kan testa dig fram och hitta en hållbar strategi för just din anläggning.

→ LiveGuide är en artikelserie för dig som vill lyckas med musiksatsningar på hotell eller restaurang. Fler verktyg hittas på Gigital.