I vår serie "Fyra snabba" intervjuas spännande aktörer inom besöksnäringen om tiden under pandemin.

Restaurangchef Mattias Palhammar på East & Frida Thornberg Marknad & PR ansvarig på Brasserigruppen berättar om hur ett nytt East växer fram ur förändrade kundbeteenden och krav på säkerhet.


Vilken blev den största omställningen för er när pandemin började och vad har ni lärt er mest av krisen?
Vi hade till att börja med en väldigt bra februari. Till exempel under alla hjärtans dag hade vi 300 bokningar. I mars började det stadigt gå ner och i mitten av mars blev det tvärstopp, som om någon drog ur sladden. Stendött. För att beskriva det i siffror gick vi från att ha 350 gäster en hel dag till bara 20 gäster. En enorm skillnad. Vi fick drastiskt se över kostnadsbilden men tog också snabbt beslutet att aldrig stänga ner och det har vi heller inte gjort. East har inte ens minskat öppettiderna men det vi har gjort är såklart att anpassa oss efter rådande situation.

Vi har fått jobba vecka för vecka och följt alla folkhälsomyndighetens restriktioner. En period jobbade vi dag från dag då det hela tiden kom nya restriktioner att förhålla sig till. Våra gästers och personals säkerhet har alltid varit vårt huvudfokus. Viktigt för oss är också självklart att bedriva affärsverksamheten men utifrån rådande restriktioner utan att tappa det vi gör vilket är att bedriva en krog. Vi har varit mer kreativa än någonsin och alla har hjälpt varandra där det behövts. Personalen har kommit med fantastiskt kreativa lösningar och idéer. Den här tiden har verkligen fört samman både personal och ledning. Alla har bidragit vilket är fantastiskt fint.

Hur tror ni att pandemin har påverkat vad gästerna vill göra och uppleva?
East har flera olika gäster då vi har matgäster men även vår bar som har mer fokus på nattliv. Så det är lite olika hur de har ställt sig till corona. I våras var det tvärstopp men från sommaren finns det åter ett sug att uppleva vår värld men med en försiktighet och i kontrollerade former. Detta känner vi av på alla våra systerrestauranger, en försiktighet men absolut ett ökat sug. En annan förändring som vi märker är att våra matgäster gärna stannar längre, förut kanske man kom hit och åt middag för att sedan gå vidare men nu sitter gästerna ännu längre och det är väldigt positivt.  

Pandemin har drivit fram många kreativa förändringar i många olika branscher. Hur har ni fått tänka nytt?
Vi har utvecklat Brasserigruppens lojalitetsapp som gäller alla våra restauranger. Via den kan man skapa sig många olika förmåner så som rabatter, förtur till nya restauranger, koncept, beställa take away och mycket mer. Vi hade redan innan corona påbörjat arbetet med digitaliseringen men det fick en helt annan fart. Vi kunde därför snabbt fokusera på vårt take away-koncept genom vår egna app vilket var väldigt positivt. Vi erbjöd bl.a. en familjesushi kasse som var väldigt populär som gick att beställa hem eller till kontoret. Sen gjorde vi ett mindre cateringconcept där våra sushikockar kom hem till våra gäster som inte ville gå ut, utan ville ses hemma i mindre sammankomster.

Hur ser era planer ut för hösten/vintern? Vad kan gästerna förvänta sig?
Vi står inför julsäsongen nu vilket är det största och viktigaste som händer under året. För att våra gäster skall känna sig trygga att boka sitt julbord redan nu, men ändå kunna bestämma sig i sista stund har vi tagit bort våra avbokningsregler. Detta så att våra kunder slipper oroa sig ifall någon i sällskapet skulle bli sjuk, vilket har gett en positiv effekt för våra bokningar.

Förutom det har vi har färre platser vilket gör att vi har mer avstånd mellan borden, vi kommer erbjuda handsprit, munskydd och handskar för den som vill, engångsbestick vid bufféerna samt fler bufféer än tidigare år så det minimerar köandet. Men det kanske mest exceptionella som vi gör är att vi kommer att ha koordinatorer som styr flödet i restaurangen för att undvika trängsel. Allt för att maximera våra gästers och personalens säkerhet.

En rolig cliffhanger har vi också. Det är många som känner till East och har besökt oss men det är faktiskt så att vi har några dolda ytor som ingen tidigare har sett. Vi har nu haft möjligheten att utveckla dessa ytor så snart kan vi välkomna våra gäster att upptäcka nya delar av restaurangen.

Läs mer om East här