I vår serie "Fyra snabba" intervjuas spännande aktörer inom besöksnäringen om tiden under pandemin.

YUC:s delägare och restaurangchef Pierre Jacob berättar om hur pastasåser och hjälp från oväntat håll höll humöret och entreprenörsandan uppe under pandemin.

Vilken blev den största omställningen för er när pandemin började och vad har ni lärt er mest av krisen?  


Vi gick mot ett rekordår, 2020 skulle bli året då vi tog nästa steg. Vi skulle expandera men alla planer fick läggas på is. Vi tappade 95% av omsättningen från ena dagen till den andra, det var såklart den största omställningen. Det i sin tur ledde till att vi fick säga upp 50% av vår styrka. Det var de tuffaste besluten. Många av de personerna vi var tvungna att säga upp hade vi jobbat tillsammans med i flera år. Efter det fick vi permittera resterande personal. Inget gick att planera, allt var så osäkert. Vi visste inte ens om vi skulle ha kvar restaurangen kommande vecka. Det var en svintuff period när allt började i mars.

Det som händer just nu är verkligen tråkigt, men en positiv effekt är att man har mycket bättre och detaljerad inblick i verksamheten. Tidigare har man bara kört på och gått på rutin. Nu har man fått bryta ner alla delar och aspekter av verksamheten, inte minst kostnader. Vi jagar alla priser på ett helt annat sätt. Tidigare hade man en leverantör som det förhandlades med en gång per år. Då man inte vill ligga med kostnader i onödan ser vi över alla kostnader och jämför alla priser. Förut hoppade vi på nya spännande projekt men nu har vi fått bromsa och verkligen förvalta det vi har, vilket är lätt att glömma när allt bara rullar på. Så ur en affärssynpunkt har jag aldrig haft sån tydlig bild av verksamheten, så en del positiva aspekter finns det.

Hur tror ni att pandemin har påverkat vad gästerna vill göra och uppleva?


Jag tror att den har påverkat till viss del men kanske inte så mycket ändå. Folk tänker mer på avstånd och hygien än tidigare. Tidigare satt folk i knät på varandra och idag när kunderna kommer först märker man att restriktionerna om hygien och avstånd är superviktigt. Å andra sidan när vissa gäster börjat dricka alkohol så glömmer de dem ganska fort. Så det är en utmaning ibland eftersom ansvaret ligger på oss restauranger och inte den enskilda individen.

Det som dock är positivt är att folk nu har börjat tvätta händerna efter att de har varit på toa. Vår tvål konsumtion har ökat något enormt på restaurangerna, så det är skönt att veta att folk är rena.

Pandemin har  drivit fram många kreativa förändringar i många olika branscher. Hur har ni fått tänka nytt?


Först tänkte vi utveckla ett tacokitt, som är ju vår nisch och som gästerna kunde göra hemma. Men det blev svårt att genomföra paketeringen. Vi frågade oss vad det enklaste är som vi kan göra. Svaret blev pastasåser. Det går att göra i stora batches och det håller länge. Visserligen är det så långt bort från vår nisch som man kan komma men något måste vi ju göra. Blev som vårt egna krispaket bara för att ha något att göra.

Vi skapade således våra pastasåser till ett självkostnadspris, gjorde marknadsföringen i våra egna kanaler och vi körde även ut beställningar. Vi beställde även in handsprit för 40 kr och sålde för 50. Handspriten tog slut direkt såklart. Vi såg det mer som en rolig grej och ett sätt att få något att göra men det var verkligen skitkul! En annan rolig sak som vi inte hade räknat med var att vi fick många beställningar av mammor i Norrland som var oroliga för sina barn i Stockholm. Vi höll på i cirka två månader och fick in cirka 100 beställningar.

Hur ser era planer ut för hösten? Vad kan gästerna förvänta sig?


En ny meny till vinter och att det skall bli skönt med halloween, jul och nyår. Traditionellt är det tider då vi har stora fester men i år är inte det möjligt på samma sätt. Så nya menyer på båda krogarna och en sittande lugn festmiddag.

Vi ser fram emot att få komma tillbaka till där vi var, den livliga baren med bra mat, mötesplatsen för allt och alla i alla möjliga åldrar.

Läs mer om YUC här