När vi startade Gigital var det många i musikbranschen som misstrodde vår idé om att skapa en marknadsplats där artister sätter sina egna priser och där priserna syns direkt för den som vill boka artisten.

Vi insåg tidigt att både artister och arrangörer tycker att prisfrågan är känslig och förvirrande. Dolda priser har även visat sig vara en anledning till varför många förfrågan rinner ut i sanden och aldrig blir till riktiga bokningar.

Transparenta priser bidrar till fler bokningar

Idag har över 300 artister som finns på Gigital angivit sina startpriser. Det innebär att arrangörer kan enkelt hitta en artist för sitt event och för sin budget. Det underlättar arrangörens arbete och gör så att beslut kan tas snabbare.

Artisten kan därför få mer pricksäkra bokningsförfrågan och antalet avhopp från arrangörens sida är lägre.

Priset på artistprofilen

Du som artist kan få ut mer av din livekarriär genom att synliggöra vad det kostar att boka dig. Det priset du anger på din profil är ett startpris.  

Naturligtvis kan priset variera beroende på vad arrangören förväntar av dig och vad ni tillsammans kommer överens om.

Tips på hur du sätter ditt pris

Det kan vara svårt att sätta ett pris som inte bara kommer att vara synligt utan också som känns schysst för det arbete man utför.

Vi på Gigital tar ställning mot gratis spelningar då vi tycker att du som artist ska få betalt för de uppdrag du gör.

Det finns flera knep på hur du kan sätta ditt pris.

  • Kolla på Musikerförbundets tariffer och vilka arvoden som gäller för olika typer av uppdrag
  • På Gigitals plattform kan du se andra artisters priser. På så sätt kan du få en bättre bild av prisklasserna i just ditt segment.
  • Glöm inte att ta hänsyn till skatter och andra avgifter. Klicka här om du vill  räkna ut vad du får i lön när du fakturerar själv.
  • Det kan vara svårt att veta om priset man har satt är för högt eller för lågt. Du kan ändra startpriset på profilen allteftersom.
  • Var flexibel när du förhandlar med arrangören, men acceptera bara de spelningar som du tycker ger dig ett schysst arvode för ditt arbete.