Konkurrensen bland artister och DJ:s är skyhög. För att få fler gigs krävs en stark portfolio och varumärke. I guiden nedan hittar du vad som krävs för att ta nästa steg i din livekarriär.

Många tycker att det är kvalitén på musiken som spelar störst roll. Även om det stämmer finns det flera egenskaper som kan vara avgörande när en kund ska välja artist. Här handlar det om att presentera sig själv på bästa sätt som passar den specifika kunden eller evenemanget. Värt att tänka på också är att olika kunder har olika förutsättningar och önskemål.

1. Första intrycket

Granska din profil grundligt och fundera på vad som saknas eller vad som kan göras bättre. Se till att den media som du lägger upp verkligen visar vem du är som artist. Profilbilden är det första som kunden tittar på. En genomtänkt och professionellt tagen bild kan vara det som gör att du sticker ut i mängden. En bra profilbild ökar din sannolikhet att bli vald. Komplettera med en video av hög kvalitet som ger ett gott intryck.

2. Bygg upp din erfarenhet med fler gig

Till en början kan man behöva bygga upp sin liveportfolio. Desto bättre CV, desto mer attraktiv blir du för fler gigs. Är du ny i branschen kan det vara bra att bygga upp din scennärvaro. Därför är det viktigt att ligga på i början för att försöka få så många spelningar som möjligt. Börja med att söka till mindre spelningar.

Efter ett tag, när du byggt upp din erfarenhet kan du börja handplocka spelningarna i större utsträckning. Efter varje genomförd spelning får du dessutom en recension av kunden och detta kommer att öka din kredibilitet hos andra kunder. Via Gigital kan du även samla in recensioner från tidigare spelningar och kunder. Recensioner är ett bra verktyg för att förbättra din profil och stå ut i mängden.

3. Går det inte som du önskar? Håll ut och fortsätt!

Låt dig inte avskräckas för att det går långsamt i början. Det är helt normalt! Även om det kan ta tid att komma igång så lönar sig hårt arbete. Gigital har till exempel inget tak på hur många gig du kan söka till. Om du ändå tycker att det går för långsamt kan du gå tillbaka till steg 1 och 2 för att se hur du kan öka dina chanser ytterligare.

4. När du väl får en spelning

När du väl fått en spelning, vad är det som gäller då? Jo, för att få ut det mesta av din spelning är det väldigt viktigt att du kommer väl förberedd och kan genomföra spelningen så bra som möjligt. Det gör du enklast genom repetition och förberedelse av material. Genom att diskutera spelningens förutsättningar och önskemål direkt med kunden vet du på förhand vad som krävs för en lyckad spelning. Se till att ha koll på ska spelas, vad du behöver ta med dig för att genomföra spelningen och andra viktiga detaljer.

Genom att vara professionell och tillmötesgående ökar dina chanser för framtida bokningar. Kunder gillar generellt sett att förlänga sina samarbeten, eftersom att de då vet vad de får. Försök hålla en god stämning och se varje spelningen som en möjlighet.

Sammanfattning

Ibland är det viktigt att låta din inre affärsman lysa igenom. Speciellt när du inte har en manager eller agent att falla tillbaka på utan behöver gör det på egen hand. Därför är det viktigt att åsidosätta din inre konstnär ibland för att närma dig livemusikbranschen strategiskt, med ögonen på priset.