Valet av artist eller DJ kan ha stor påverkan på den generella gästupplevelsen. Hur väljer man rätt musikakt och hur kan man försäkra sig att gästerna får en positiv och stark upplevelse av ditt musikval? Denna artikel kan förhoppningsvis hjälpa dig att planera för och välja rätt musikakt för just din restaurang.

Dina bästa gäster

Ledstjärnan i alla satsningar som görs bör utgå ifrån ett tydligt koncept för verksamheten som gäster kan identifiera sig med.

Tydlighet i koncept innebär att gäster vars livsstil och värdering överrensstämmer med restaurangens varumärke enklare kan hitta sin plats på din restaurang. Dina mest lojala och återkommande gäster blir på så sätt en personifiering av restaurangen.

Att sätta konceptet bör därför utgå ifrån dina bästa gästers musiksmak och förväntningar. När du vet vilken målgrupp du utgår ifrån blir det enklare att komplettera verksamhetens koncept med musik och på så sätt förstärka både atmosfären och konceptet ytterligare.

Ponera att du driver en fransk bistro. Atmosfären i lokalen ska få gästerna att känna att de är i Frankrike, ett tillfälle att fly och drömma sig bort. Att musiken ska vara fransk är självklart. Positionering kommer dock från hur väl du känner målgruppen. Är de äldre och föredrar sofistikerad jazz? Är de yngre och lyssnar till vardags på fransk hiphop? Eller är det en blandning som behöver ett mellanting?

Fokusera på rätt saker

Personalbristen, den hårda konkurrensen och knappa resurser sätter press på många krögare. Rätt fokus är därför en förutsättning för att ha en framgångsrik resturangverksamhet.

För att sätta rätt fokus behöver du reflektera kring

  • Vari ligger lönsamheten idag?
  • Finns det tider på dygnet med outnyttjad kapacitet?
  • Hur kan du öka försäljningen på ett enkelt sätt?

Bar

Barverksamhetens absolut viktigaste mål är att sälja mer dryck. Generellt attraherar barer gäster som eftersöker hög tempo och volym. Mellantimmarna som AW:n eller tiden mellan middag och senkväll innebär högtryck på många barer. Att skapa rätt stämningen under rusningstiden blir därför viktigt.

Efter en lång arbetsdag söker sig gästerna till pulserande miljöer. De kommer för att slappna av och för att träffa vänner. Val av musik behöver därför överensstämma med musiken som de hade lyssnat på hemma för att komma i rätt stämning.

På samma sätt eftersöker personer som tar en drink mellan middag och nattklubb en god stämning och härlig puls, men nu behöver pulsen vara lite högre och musiken kan öka i tempo.

Genom att möta gästernas förväntningar och matcha deras stämning skapas en atmosfär som blir svår att lämna. En lyhörd DJ som förstår gästerna och deras tempoväxlingar kan skapa den perfekta atmosfären för gäster som finns i lokalen just då.Att en gäst  stannar längre eller kommer tillbaka nästa gång är ett enkelt sätt att boosta siffrorna.

Restaurang

På restaurangen står både mat och dryck i fokus. Musiken ska vara ett komplement till middagen och bör därför vara lågmäld och i bakgrunden. För att stimulera gästernas middagssittning till att inkludera både efterrätt och efterdrink behöver tempot och volymen på musiken hållas nere. Sofistikerade genrer som jazz och klassiskt fungerar väl för detta ändamål. En sådan akt kan även skapa en exklusiv stämning och starka minnen hos gästerna.

Senare på kvällen när alla väl hunnit äta upp kan det vara bra att försöka öka tempot och volymen för att på så sätt sätta fart på gästerna. Att ha en konsert inplanerad strax efter middagstid får många att stanna kvar även efter middagen.

Hotell

Utmaningen för hotell är att få hotellets gäster att stanna kvar på hotellet istället för att gå ut någon annanstans men även att få in lokalbefolkningen. Aktivering av hotellets olika ytor under olika tider kan hjälpa hotellet att skapa sammanhang för gäster med olika behov och scheman.

Musiken kan spela en viktig roll för att gäster som checkar in ska vilja komma ner till lobbyn för att påbörja sin kväll. För semesterfiraren börjar AW:n redan vid 15 och stämningen behöver matcha det. Att ha en DJ som står i anslutning till lobbyn kan skapa en inbjudande atmosfär.

Att arrangera konserter i samband med brunchen, afternoon tea eller liknande koncept kan attrahera lokalbefolkningen som är på jakt efter det lilla extra.

Är du nyfiken på hur du utvecklar musikprofilen på din resturang? Läs mer i Profilera din restaurang med musik.

→ LiveGuide är en artikelserie för dig som vill lyckas med musiksatsningar på hotell eller restaurang. Fler verktyg hittas på Gigital.