Att boka livemusik eller DJ till din restaurang, bar eller hotell kan vara en riktigt smart affärsstrategi. Det kan bidra till att skapa en unik och minnesvärd upplevelse för dina gäster samtidigt som det kan leda till ökad försäljning.

I den här artikeln kommer vi att ta en titt på några av fördelarna med att boka livemusik och DJ samt ge några exempel på hur du kan tjäna mer pengar.

Enligt en studie från Live Performance Australia ökar försäljningen med hela 25% när man bokar livemusik till sin restaurang eller bar. Detta beror på att musik kan bidra till en ökad trivsel och stämning, vilket gör att gästerna trivs i lokalen och kanske stannar kvar för fler drinkar eller maträtter.

Hur mycket kan man egentligen tjäna på att boka livemusik eller DJ till sin verksamhet?

Att boka artister och DJs behöver inte vara en enorm kostnad. Genom att välja mindre kända artister eller DJs, kan man få högkvalitativ underhållning till ett rimligt pris. Och även om det innebär en extra kostnad, kan det snabbt betala sig genom ökad försäljning.

Låt oss ta en titt på några exempel:

  • Om du driver en bar och bokar en DJ för en kväll till en kostnad av 3500 kr, och antar att du har 50 gäster som i genomsnitt spenderar 100 kr extra var på dryck under kvällen, så har du tjänat in 5000 kr extra bara genom den ökade försäljningen. Detta innebär att bokningen av DJ:n betalar sig själv och ger en vinst på 1500 kr.
  • Om du driver en restaurang och bokar en trubadur för en kväll till en kostnad av 5000 kr, och antar att du har 100 gäster som i genomsnitt spenderar 100 kr extra var på mat och dryck under kvällen, så har du tjänat in 10 000 kr extra bara genom den ökade försäljningen. Detta innebär att bokningen av trubaduren betalar sig själv och ger en vinst på 5000 kr.

Som du kan se kan bokning av livemusik eller DJ generera mycket pengar till din verksamhet. Men det är viktigt att tänka på att välja en artist som passar din verksamhet och din målgrupp.

Om du driver en restaurang med italienskt tema kanske en trubadur som spelar italienska låtar skulle passa perfekt, medan en DJ som spelar housemusik kanske är mer lämplig för en nattklubb eller bar.

Vad är det egentligen som gör att musik kan påverka försäljningen så positivt?

En del av det handlar om att musik kan skapa en positiv känsla och atmosfär som gör att gästerna trivs och stannar kvar för fler beställningar. Dessutom kan musik öka gästernas engagemang och interaktion med varandra, vilket skapar en social miljö där människor känner sig bekväma och vill stanna.

Så om du driver en restaurang, bar eller hotell och vill förbättra din verksamhet på ett roligt och underhållande sätt, överväg att boka en artist eller DJ för att locka fler gäster och öka din försäljning.

→ LiveGuide är en artikelserie för dig som vill lyckas med musiksatsningar på hotell eller restaurang. Fler verktyg hittas på Gigital.