I slutet av oktober följde socialminister Lena Hallengren med ut på en inspektionsrunda i stockholmsnatten för att få en bild hur staden försäkrade sig om att restriktionerna efterlevdes. Efter sitt besök uppmanade hon stockholmarna till att fortsätta gå på restauranger och stötta besöksnäringen.  

Därför kom regeringens senaste förslag om mer omfattande restriktioner med bland annat begränsade serveringstider som en chock för besöksnäringen.

Barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer, sade socialminister Lena Hallengren i presskonferensen den 11 november.

När redan hårt kontrollerade restaurangmiljöer begränsas uppstår risken att gästerna söker sig till andra miljöer som inte följer restriktionerna och hygienkraven. Hemmafester och andra privata sammanhang behöver inte förhålla sig till samma regler om avstånd och alkoholintag.

SVT:s genomgång av smittskyddsenheternas rapporter till Folkhälsomyndigheten visar att endast 16 utbrott sedan 21 september har kunnat härledas till restauranger, krogar och barer. Totalt handlar det om 117 bekräftade fall, det vill säga dryga fem procent av de fallen som kopplas till miljöer för allmänheten.

De nya restriktionerna blir spiken i kistan för den hårt drabbade besöksnäringen. Umgänge i säkra miljöer äventyras och kan leda till större smittspridning.

Vi vill lyfta fram behovet av att fortsätta stötta våra restauranger genom besök eller matbeställningar online. Restaurangerna har visat på en exceptionell förmåga att skapa trygga miljöer för sina gäster och personal.

För att de nya restriktionerna ska släppa behöver alla, inklusive Gigitals artister,  hjälpa till att upprätthålla de restriktioner för att bevara en säker krogmiljö.

Vi vill därför uppmana våra artister som uppträder i livesammanhang att:

  • Föregå med ett gott exempel
  • Stanna hemma om du eller en närstående är sjuk
  • Tvätta händerna och håll avstånd
  • Torka av inhyrd utrustning med desinfektionsmedel
  • Dela inte mikrofon med andra och ta med dig en egen mikrofon om det är möjligt
  • Anpassa musiken för att hålla publiken sittande
  • Uppmärksamma för personalen om du ser att vissa gäster inte följer restriktionerna