I vår serie "Fyra snabba" intervjuas spännande aktörer inom besöksnäringen om tiden under pandemin.

Theodor Ahlström, VD och delägare av Fiskekrogen, berättar om nya spännande koncept och en fartfylld höst.


Vilken blev den största omställningen för er när pandemin började och vad har ni lärt er mest av krisen?

Det var en total omställning, allt förändrades över en helg. Det gick från full omsättning till noll på vad som kändes som en dag. Vi fick snabbt börja utforska våra möjligheter och vilka alternativ vi hade. Första steget blev att stänga under vissa dagar, vardagarna specifikt. När sedan programmen från regeringen kom permitterades all personal. Tyvärr gav det inte det resultatet som vi önskade och vi fick göra det tuffa valet att säga upp all personal. Vi gick helt enkelt på maximal sparlåga. De tuffa beslut som vi tog då gjorde dock att vi idag kan vara igång igen, annars hade det kunnat gå riktigt illa. Det lönade sig för nu har vi i en bättre marknad igen med bra förutsättningar.

Vi har alltid försökt att driva bolaget så säkert som möjligt men det vi lärt oss är att så här stora oförutsägbara händelser har väldigt stor effekt, och kommer ha under lång tid framöver, men det är väldigt svårt att planera för.

Det vi har lärt oss är att vi har varit väldigt beroende av representationsgäster under vardagarna och när de försvann så insåg vi hur viktiga privatkunderna är.

Hur tror ni att pandemin har påverkat vad gästerna vill göra och uppleva?

Det vi har känt under pandemin är att de få gäster som besökte oss när det var som värst var att de verkligen unnade sig när de väl var ute. Och nu har det gått ett tag och den känslan sitter i. Vi har en hel del äldre gäster som besöker oss. De uppskattar att komma ut  och till exempel fira en stor födelsedag. Vi ser ett stort behov att få träffas och umgås från alla åldrar. Dock skall här tilläggas att våra gäster har stor respekt för den rådande situationen och ställer höga krav på oss. Det gör även vi själva och följer alla Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer.

Pandemin har  drivit fram många kreativa förändringar i många olika branscher. Hur har ni fått tänka nytt?

I början låg fokus på att få igång takeaway. Sedan skapade vi helgpaket och ett påskpaket som blev enormt populärt med 800 beställda portioner. De kom verkligen helt rätt i tiden. Tack vare vår cateringdel kunde vi erbjuda våra gäster att komma till oss fast hemma hos dem, vilket vi gjorde mycket i våras. Under sommaren var många hemma i Sverige vilket gjorde att vår båtcharter gått bättre än någonsin och det har varit väldigt kul.

Fiskekrogen har en välkänt renommé och kan anses vara väldigt högtidligt. Fokus framåt blir därför att bygga upp vår bar för att locka de gäster som bara vill ta ett glas eller en lättare maträtt. Ett nytt koncept där alla känner sig välkomna. Vi kommer fortsätta att utveckla restaurangen och nya koncept, vi har en del spännande saker som sker redan nu under hösten.

Hur ser era planer ut för hösten? Vad kan gästerna förvänta sig?

Vi jobbar hårdare än någonsin för att våra gäster skall ha den bästa och tryggaste upplevelsen. Vi anpassar oss efter alla restriktioner och rekommendationer men det i sig skapar viss problematik. Till exempel har vi färre platser i restaurangen för att kunna hålla avstånd vilket leder till att vi blir fullbokade väldigt fort.

Men vi utvecklar våra koncept hela tiden. Joe Labero har till exempel varit här och haft en show och i dag kommer Per Fritzell & Jan Rippe från Galenskaparna / After Shave och underhåller våra gäster. Självklart görs allt enligt restriktioner. Sen erbjuder vi spännande vinprovningar och ostron kvällar.

Nu har vi även julborden framför oss som är en av årets viktigaste period för oss och en uppskattad tradition hos våra gäster. Vi kommer att göra det lite annorlunda genom att servera flera olika rätter på sharing-platåer vid respektive bord. På så sätt blir det så likt ett traditionellt julbord som möjligt men gästerna är inte uppe och trängs vid en buffé.  

Under hösten kommer vi fortsätta att utvecklas och överraska gästerna med sånt som är uppskattat!

Besök Fiskekrogen här