John Cook Wenström berättar om hur bryggeriet utmanar musikutbudet i Stockholm

Berätta om OMAKA - atmosfären, ambitionen, gästerna?

Omaka är ett bryggeri som öppnades under pandemin. Vi har lyckats få ut budskapet om bryggeriet och våra olika ölkoncept. Nu är ambitionen att dra igång en annan typ av musikscen än det som finns runtom i stan.

Med konceptet OMAKA Ruless vill vi lyfta fram artister och DJ:s. För det ändamålet har vi byggt en scen mitt i loungen. När det är dags för musik så rensar vi hela lokalen på möbler och kör. Vi satsar på att ha stor variation på de akter som uppträder hos oss. Det enda man kan vara säker på är att det blir mer stök, mer “rock and roll”.

Hur ser er musikprofil ut? Vilka av era musiksatsningar har lyckats bäst?

Våra absolut roligaste kvällarna brukar ofta börjar med pirret innan. Då vet vi inte vilka gäster som hittar till oss just den kvällen. Det intressanta är hur publiken reagerar på kvällens musik. Vi har haft folk som har stått på baren och slängt sig från scenen. Det är allt från indieband som släpper ny musik till hemliga spelningar till mer etablerade artister som är sjukt stabila i sitt uppträdande. Vi vill göra större och större saker hela tiden. I sommar planerar vi för en endagsfestival på vår innergård med massa artister och happenings.

Vad skulle ni vilja se mer av i lokalen?

Vi vill ha mer av det som hände för någon vecka sen. Det kom in några personer i klassiska marriachibyxor. Det naturliga för mig var att fråga om om de ville köra några låtar. De tog på sig sombreros och gjorde sin grej. Exakt sånt älskar vi - att skapa nya stämningar med nya artister. Lokalen är otroligt tacksam där vi har stora ytor att leka med och på. Musiken hjälper oss att fylla stället med både innehåll och nyfikna gäster.

Vad är ni mest taggade den kommande tiden?

Vi har knappt hunnit dra igång efter pandemin. Det som känns mest spännande är att vi har många år framför oss där vi gör olika satsningar. Nu är folk både hungriga och törstiga - inte minst på musik. I Stockholm så förväntar sig gästerna minst en DJ på varje krog. Vi hoppas att det vi gör leder till att musiken tar ännu större plats och nivån höjs i hela staden. Nu investerar vi i att både artister, DJ:s och gäster ska veta att OMAKA är en musikscen att räkna med.